Ads 468x60px

Pages

pondelok 4. júla 2016

Letné Belgicko

Hlavným cieľom cesty do Belgicka bolo pozvanie na obhajobu doktorandskej práce na tému "Inverzný problém hyperbolickej rovnice s pamäťovým členom". Áno, aj pre nás to bolo nezrozumiteľné, každopádne cesta  ponúkla ďalšie zážitky a možnosti poznania Belgického kráľovstva. Pokus navštíviť Belgicko sme mali už v októbri 2015, žiaľ veľká hmla usadená nad Bratislavou nám to nedovolila. Tento raz to vyšlo, aj keď s pol hodinovým meškaním. Počasie nad bruselským letiskom nebolo veľmi pohostinné a z dôvodu bleskov sme museli čakať ešte hodinu v lietadle. Posledný vlak z Bruselu odchádzal o 0:30 takže postupne prichádzal pocit možnosti spánku na letisku. Tento pocit podporila aj 300 členná rada na taxík. Po 45 minútovom čakaní a pozeraní sa na Taxi stewarda sme sa dočkali taxíka, a cesta do Ghentu bola zahájená.

Deň priniesol obhajobu dizertačnej práce na Ghentskej univerzite, recepciu s profesormi prírodných vied zameraných na matematiku, vynikajúci steak, ale aj ochutnávku piva na lodi, či fandenie s belgickými "red devils" pri zápase ME. Toto a ešte oveľa viac sme zažili v meste, ktoré ma v znaku mesta draka.  Univerzitné mesto kde hlavným dopravným prostriedkom je, ako ináč, bicykel.


Benátky severu "Bruggy", mesto preslávené filmom http://www.csfd.cz/film/228433-v-bruggach/prehled/ ,a tiež hlavné kultúrne mesto Európy roku 2002. To bola naša ďalšia zastávka. Deň by dokonale vystihovala veta : "Krásne romantické prežitie slnečného popoludnia s mojou úžasnou polovičkou." Odporúčam zúčastniť sa výletnej plavby po vodných kanáloch mesta. Určite si dajte svetoznáme wafle s ovocím a pravou horúcou čokoládou, pričom oči môžu sledovať architektúru farebných belgických domčekov. Hlavnou črtou krajiny je jej pivovarnícky ráz, čo je odzrkadlené aj tým, že sú producentmi najväčšieho množstva značiek na svete. Špecifikom je jeho silná chuť a aj to, že každá značka má svoj vlastný pohár. Belgičania sú právom hrdí na vyše 200 rôznych druhov piva.

Z Brúgg to bolo len na skok k Severnému a ozaj studenému moru v meste Oostende. Skvelou vlakovou dopravou to bolo len pár minút. Spoje chodia každú polhodinu. V Oostende to vyzeralo ako na letovisku v Malage. Kopa ľudí na pláži, aj keď vial levante (východný vietor ), všade hurhaj a vôňa rýb.



Posledná destinácia sa týkala druhého najväčšieho prístavu Európy. Mesto, v ktorom sa Nemci v druhej svetovej vojne pokúšali otočiť v posledných mesiacoch priebeh vojny. My sme sa v ňom pokúšali nájsť kultúru a oddych. 

Návšteva Antverp bola samozrejme úspešná.  Očarila nás klasická hudba na radničnom námestí, ako aj historické budovy v centre mesta. Prechádzku v tomto meste nepokazil ani príjemný letný dážď. Rubenov ateliér sme síce nestihli, ale obrovskú katedrálu sme si pre istotu obišli dvakrát. 





0 comments:

Zverejnenie komentára

 
Blogger Templates